Jam Session
dec 08

Jam Session

Nooit gedacht dat ik nog eens met een tin whistle in de weer zou zijn. En dan ook maar meteen z’n grote broer low whistle erbij. Dat ik me zou verdiepen in de piper’s grip (anders krijg je die vingergaten echt niet dicht!). Nooit gedacht dat ik m’n trouwe melodica (Hohner, 36 toetsen) zou inruilen voor een heuse, maar liefst 44 (vier-en-veertig!!)  toetsen en supertongen tellende Hammond-melodica, tevens rechtstreeks in te prikken zo dat ‘ie – hoe cool! –  kan worden meegenomen in een geluidsmix. Top of the bill! Schudeieren deed ik al een paar jaartjes. Noemde het weleens uitdagend hét instrument van het nieuwe Liedboek - deden we het in 1973 nog met een orgel, tegenwoordig doen we het met een schudei.

Tuurlijk, ik chargeer, want ook ik ben uiteindelijk nog het vaakst te vinden achter het orgel, ook met dat nieuwe liedboek. Maar ik hanteer zo mijn grenzen. Tot hier en nu verder! Dan daal ik af naar het schip en kruip achter de piano, hang vanaf de cajón de voorzanger uit, of prik m’n melodica in bij de band. Ja, want die hebben we ook, met alles erop en eraan: stekkers en snoeren.
Veelklankig noem ik mijn praktijk…. Natuurlijk word ik daar soms horendol en knettergek van. Het is voortdurend schakelen, met ook nog twee cantorijen er bij. Maar vooralsnog tel ik mijn zegeningen, één voor één en soms paarsgewijs.

Begrijp me goed, ik ben niet zo van het oppimpen van liederen! Ik probeer de soundscape van een lied dusdanig te maken dat dat lied tot zijn recht komt, wortel kan schieten in de gemeente. Eigenlijk probeer ik voor goede kerkmuzikale humus te zorgen, zo tuinier ik in de wijngaard van de Eeuwige. Dus een Geneefse psalm met een band zul je bij ons niet horen, maar een van oorsprong Afrikaans lied met percussie en ‘beltende’ voorzanger? Yes! Contemporary Worship Music met orgel? No way! Maar Bastiaans op zestienvoets-basis met een ronkende bazuin in het pedaal!? Smullen!
Ik ben dus van de ‘úpgrade’ en waak ervoor dat muzikale keuzes een lied niet ‘downgraden’. Jammer genoeg hoor je dat laatste maar al te vaak gebeuren, een kwartiertje surfen op You-Tube doet je haren te berge rijzen, muzikale schraalheid! Tegelijkertijd ben ik niet bang me (kerk)muzikaal en liturgisch kwetsbaar op te stellen. Joseph Gelineau (die van de psalmen) zei ooit dat je het lef moet hebben te experimenteren in de liturgie. En dan niet meteen willen evalueren of implementeren, maar eerst een aantal keren  iets on-becommentarieerd dóen.  Daarna pas oogsten, bemesten, snoeien of kappen.
Het nieuwe Liedboek daagt uit om er met nieuw elan naar te kijken, door een  onconventionele bril. Onlangs sloot ik me, samen met Johan Klein Nibbelink en Marianne Westerveld, een tijdje op in een studio. Daar ontstond de cd Liedboek SESSIONS. Met een scala aan instrumenten, onze stemmen en een dosis lef ontstond een veelzijdig en verrassend klankbeeld van veertien liederen uit het Liedboek. Kijk maar eens op www.liedboekSESSIONS.nl  voor meer informatie. Ook op YouTube zijn we te vinden: www.goo.gl/JRfmEC   of www.goo.gl/c0kifb  . Uiteraard zijn we ook te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/LiedboekSessions/?rc=p . We delen graag van de vruchten uit onze wijngaard, daarom zijn we ook te boeken. In de voorstelling Liedboek SESSIONS kunnen lokale muzikanten met ons meespelen.
Jam Session

Wim Ruessink is als cantor-organist verbonden aan de Protestantse Gemeente te Winterswijk. Verder is hij beiaardier van de Jacobstoren te Winterswijk en de Oude Calixtustoren te Groenlo en dirigent 

Gelezen: 1385639 keer Laatst aangepast op donderdag, 16 februari 2017 16:05