juli 2019
juli 27

Hoeven 2019: Licht (4)

Licht uit Hoeven (4)

Zingen, musiceren, stelt mensen in staat om te stralen, licht te verspreiden. Dat kan door de donkere woede van de openingsmaten van Brahms' 'Warum ist das Licht gegeven den Mühseligen' te laten zinderen als een gloeiende vuurbol. Dat kan door Caribisch swingend 'De Heer is mijn licht' te zingen. Dat kan door met Vrienten een stille ruimte op te roepen waar het licht kan komen. 

P7258755 xWat is er deze dagen in Hoeven ongelooflijk veel creativiteit verzameld! Dat is te merken tijdens de verschillende hoofdvaksessie, of het nu om dirigenten, zangers, spelers of praters/denkers gaat. Het is vooral ook te merken tijdens het concert op donderdagavond. De verschillende vakgroepen presenteren zich, maar ook allerlei andere combinaties, vocaal en instrumentaal. Hugo Wolff, een nieuwe tekst op een Schubertlied, John Rutter, Taizé, donder en bliksem op het orgel. En als bij het verzamelde instrumentarium geen cajon, djembé of darbuka te vinden is, dan neem je toch gewoon een afvalbak!P7258847 kopie x

 

Wat heb ik geleerd vandaag? 

'Ik ben hier nu voor de tweede keer. Dat is nog niets vergeleken met anderen, maar laten we zeggen dat het me de kans geeft om met een frisse blik naar deze studiedagen te kijken. Het valt me vooral op dat een thema  - dit jaar Licht!, vorig jaar Nu laat ons gaan - veel meer is dan 'het onderwerp', de kapstok waar alles aan is opgehangen. In het begin is dat misschien nog wel zo, maar aan het eind ontdek je dat het veel meer geworden is dan dat. Je ademt het in, het is als zuurstof, het doortrekt alles. Klinkt dat vanzelfsprekend? Nou, ik heb het hier echt ontdekt!'

Quote van de dag (1)

Ontwaak, gij die slaapt, sta op uit de dood en Christen zal over u lichten
De gezongen woorden waarmee de dienst van Schrift en Tafel begon waarmee de Studiedagen voor Liturgie & Kerkmuziek werden afgesloten (Liedboek 596, Gezangen voor Liturgie 632). 

Quote van de dag (2)

Tegen het donker laten wij zingen
De overgang van Kyrie naar Gloria uit de dienst van Schrift en Tafel (Liedboek 299f). 

 P7258853 xP7258675 kopie x

 P7258816 x

juli 26

Hoeven 2019: Licht! (3)

Licht uit Hoeven (3)

Heerlijk: een schemerige kapel. Welk moment van de dag ook, het licht is gedempd. (Bijkomend voordeel: het is er koel, relatief gezien.) Iedere dag wordt hier in de vesper het licht ontstoken. 'Vriendelijk licht', zingt ieder. Een sprekend ritueel, rakend aan de existentie van het leven. Er zijn alleen enkele weigerkaarsen... 

juli 25

Hoeven 2019: Licht! (2)

 

Licht uit Hoeven (2)

Vandaag ging het over Licht binnenstebuiten. Licht binnenstebuiten - dat klinkt diepzinnig, maar als je het moet navertellen... Het komt hier op neer: Ontvang het licht, keer het om en geef het terug. 
Thomas Quartier, hoogleraar Theologie en Religiewetenschappen én Benedictijner monnik, was vandaag in Hoeven. Er werd veel gelachen en ademloos geluisterd, er werden diepe, zelfs donkere lagen aangeboord en de horizon werd wijder, lichtte op. 

juli 24

Hoeven 2019: Licht! (1)

Licht uit Hoeven (1)

Over de temperatuur wordt niet geklaagd. Dat is de afspraak deze week en ieder houdt zich daar ook aan. Misschien een enkele objectieve constatering dat het buiten warmer is dan binnen (of omgekeerd), maar daar blijft het wel bij. Eigenlijk kan het ook niet anders: de zon is immers bron van licht!