Lichte muziek

Lichte muziek

 

‘Lichte muziek’ is de verzamelnaam voor die muziek die niet tot de klassieke muziek wordt gerekend: pop en jazz. Voor religieuze lichte muziek is de negro spiritual een van de ‘oervormen’, evenals die (lied)cultuur van de Amerikaans opwekkingsbeweging. In de tweede helft van de twintigste eeuw groeide de religieuze lichte muziek explosief uit. Termen die daarbij horen zijn o.a. gospel(muziek), contemporary worship music, praisemuziek en relipopp.

  • Handreikingen:
    • Gerben Kruisselbrink en Wim Ruessink, Vademecum voor de lichte muziek. Module 18 van de cursus kerkmuziek III. Verkrijgbaar via de webwinkel van de Protestantse Kerk.
    • Gerben Kruisselbrink, Begeleidingstechnieken uit de lichte muziek. Module 19 van de cursus kerkmuziek III. Verkrijgbaar via de webwinkel van de Protestantse Kerk.
    • Bart Visser en Peter Dijkstra, Muziekteams. Praktisch handboek voor de muziek in jouw kerk. Utrecht 2017 (uitg. Boekencentrum). 
  • Inspiratie:LiedboekSessions cd voorzijde
    • Cd: Sessions - Het Liedboek: veelzijdig en verrassend. Veertien liederen uit het Liedboek, gearrangeerd, gespeeld en gezongen door Johan Klein Nibbelink (gitaren, basgitaar, HandSonic, sequenser, zang), Wim Ruessink (toetsen, tenorblokfluit, tin whistle, low whistle, melodica, zang) en Marianne Westerveld (sopraansax, altsax, tenorsax, basgitaar, zang). Het klankbeeld van lichte muziek, met elementen uit pop, jazz, folk en klassiek. Naar aanleiding van de cd kan een voorstelling worden geboekt, waarbij lokale muzikanten kunnen mee-jammen. Zie voor meer informatie www.liedboeksessions.nl.

 

Verwante artikelen

zie ook: